20 januari 2022

Hoe los je snel een arbeidsconflict op?

2 min read

Wanneer er op de werkvloer belemmering plaatsvindt wil je dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk oplossen want dit zorgt voor onrust en is voor niemand goed. Wanneer dit op de werkvloer gebeurd spreken we van een arbeidsconflict. Maar hoe los je een arbeidsconflict nou op? Hieronder gaan we er verder op in hoe je het best en zo snel mogelijk een arbeidsconflict kunt oplossen.

Grijp op tijd in

Je moet zo snel mogelijk actie ondernemen, het liefst voordat het conflict duidelijk is. Probeer signalen te herkennen die een mogelijk arbeidsconflict aanduiden, bijvoorbeeld als een werknemer vreemd reageert op een mededeling, zich niet meer voldoende inzet of zich regelmatig ziek meldt. 

Ga in gesprek

Wanneer u het vermoeden heeft van een arbeidsconflict, ga direct in gesprek met de werknemer (s). Probeer voorzichtig te achterhalen wat er precies aan de hand is. Vraag daarbij of je kan helpen met een oplossing. De kans is dan groot dat de werknemer het hele verhaal vertelt.

Maak afspraken

Je moet ervoor zorgen dat je direct actie gaat ondernemen. Hierdoor voorkom je dat standpunten verharden. Maak duidelijke afspraken over de vervolgstappen en eventuele oplossingen met iedereen die erbij betrokken is.

Schakel de juiste hulp in

Als je eerste gesprekken geen oplossing hebben opgeleverd, dan kun je hulp inschakelen van anderen. Zoals:

  • Interne bemiddelaar: In principe kan iedere andere werknemer binnen het bedrijf als interne bemiddelaar worden ingeschakeld. Het belangrijkste punt is dat beide partijen, het gekozen persoon vertrouwen,
  • Arbeidsmediation: Je kiest hier iemand die gespecialiseerd is in het oplossen van niet-juridische arbeidsconflicten. Bijvoorbeeld als het gaat om onderlinge conflicten. Vraag voordat je een mediator inschakelt of je werknemer (s) hiermee akkoord gaan.
  • Advocaat / Jurist: Als er juridische stappen moeten worden ondernomen dan kun je een advocaat of een jurist inschakelen. Dit gebeurd meestal alleen als er conflicten zijn over contracten of arbeidsvoorwaarden.

Ben jij op zoek naar de juiste hulp  bij een arbeidsconflict, of heb je behoefte aan meer informatie op het vlak van arbeidsconflicten?. Bekijk dan de website van De ArbeidsMediator en lees dit even op je gemak door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *