23 september 2021

Een scheiding regelen met een koophuis

2 min read

Een scheiding doorgaan is een van de vervelendste dingen die je maar kunnen overkomen. Niet alleen gaat het hierbij om de emotionele gevolgen die effect zullen hebben op het gehele gezin, maar ook om de formele omstandigheden. Veel mensen vinden het lastig om de bomen door het bos te zien op dit gebied: wat moet je namelijk allemaal regelen met betrekking tot een scheiding koophuis? In dit blog vertellen we je alles over hoe je moet onderhandelen wanneer er een scheiding plaatsvindt en het gezin in een koophuis bevindt. 

Een scheiding regelen met een koopwoning: wie is de eigenaar?

De eerste stap bij het regelen van een scheiding met een koophuis is simpel gezegd, maar niet atijd makkelijk gedaan: vraag een scheiding aan.  Bij een scheiding koophuis komt er namelijk veel zaken erbij kijken. De belangrijkste zaak is natuurlijk wie de koopwoning krijgt na een scheiding. Dit is afhankelijk van jullie situatie: in het geval dat een van jullie de eigenaar is, dan krijgt hij of zij de woning. Zijn jullie allebei eigenaar? Dan moeten jullie of de woning verdelen of verkopen. 

Bij een scheiding koophuis is het ook belangrijk dat je de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bekijkt. Deze afspraken registreren wie de eigenaar precies is en wie er ook mag blijven in de woning na een scheiding. Heeft u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Dan zijn jullie allebei voor de helft eigenaar, waardoor jullie allebei verantwoordelijk zijn voor het afbetalen van de hypotheek. In het geval dat een van jullie dit niet doet, dan kan de ander eisen dat diegene die niet betaalt de gehele schuld afbetaalt. 

Woning verkopen of een van de twee vertrekt?

Hoe moeilijk het ook is, vraag een scheiding aan. Hoe sneller je het doet, hoe minder problemen het zal veroorzaken voor het gehele gezin op de lange termijn. Daarnaast zal het een langdurig proces zijn. Zoals eerder benoemd, moet je namelijk bepalen wie de eigenaar van het huis is en wat er met het huis gedaan wordt. 

In beide gevallen moet je sowieso nalopen wat de waarde van het huis is. Als er sprake is van overwaarde, dan kan het zo zijn dat jij geld krijgt of dat je partner dit krijgt. Dit hangt natuurlijk wel af van het feit wat er gebeurt in de situatie. Dus weet dat je dit als eerste moet doen: vraag een scheiding aan. 

Meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *